Trainingsschema
Slecht-weer Bekijk schema

Gehost en gesponsord door:

Online Identity

Administratief partner:

VDVW Adviseurs
terug naar het nieuwsarchief

DSC investeert in zonnepanelen

Ongeveer een jaar geleden heeft v.v. DSC de uitnodiging van de KNVB om deel te nemen in de pilot groep van de ‘Groene club’, een verduurzamingsinitiatief, geaccepteerd. Dit betekende dat er een (vrijblijvend) onderzoek door adviseurs van de KNVB is uitgevoerd om in beeld te brengen hoe v.v. DSC het energie beheer kan verbeteren op de accommodatie.

De accommodatie is ruim 55 jaar oud en dus valt er zeker wat te verbeteren. De vereniging heeft zelf een paar jaar geleden al fors geïnvesteerd om van conventionele veldverlichting over te gaan naar LED. Waar eerst nauwelijks drie velden gelijktijdig verlicht konden worden in combinatie met een clubhuis (met name keuken) in bedrijf, kan dit na de wijziging naar LED verlichting zonder problemen.

Uit de rapportage van de KNVB bleek dat er een paar verbeterpunten te benoemen waren waaronder als belangrijkste het zelf opwekken van energie met PV panelen, oftewel zonnepanelen. De investering die daarvoor becijferd is bedroeg ongeveer € 40.000 euro voor 170 panelen. Dat zijn middelen waar DSC niet zo maar over kan beschikken.

Het toeval wil dat onze voorzitter Arnold Verbeek vernam dat de ABN AMRO Foundation 114 (tweedehands) zonnepanelen te schenken had. v.v. DSC heeft vervolgens een verzoek ingediend en dat is gehonoreerd. In september zijn de panelen met bekabeling en omvormers vanuit Amsterdam bezorgd bij de vereniging.

Omdat de constructie om deze panelen onder de juiste hellingshoek op het plat dak te kunnen leggen er niet bijgeleverd kon worden hebben we naar een partner gezocht die dit voor ons kon regelen.

We hebben deze partner gevonden in Johnny van Heel van Flex Design & Engineering. Johnny heeft de dakconstructie geleverd, op maat gemaakt en samen met enkele vrijwilligers is de constructie, de zonnepanelen, ballasttegels, bekabeling en omvormers geplaatst in twee dagen, waarvan een zeer natte zaterdag. De aanmelding bij Liander moest nog gemeld worden en de aansluiting op de meterkast moest nog gelegd worden om de daadwerkelijke terug levering van elektra te kunnen realiseren. Toen ook dit door Jos Broekmeulen is gerealiseerd is het geheel operationeel geworden per donderdag 1 november.

Vrijwel direct bleek dat de tweedehands zonnepanelen al zo veel energie opwekken dat we op momenten ook terug leveren aan de netbeheerder.

Voor nog geen kwart van wat de KNVB raamde aan investering heeft v.v. DSC nu een prachtige stap in verduurzaming kunnen zetten.

We willen de volgende personen die hier voor v.v. DSC aan bijgedragen hebben heel hartelijk danken, in willekeurige volgorde: Chris Hooijmans, Henk de Weerd, Giel van Linden, Siebert van Hooft, Angely van Hooft, Helene Verbeek, Arnold Verbeek, Hans Verhoeven, Hanna van de Bighelaar en Jos Broekmeulen. In het bijzonder dank aan Willem Steenbekkers, Wim Steenbekkers en Johnny van Heel.

v.v. DSC investeert in zonnepanelen (1)
v.v. DSC investeert in zonnepanelen (2)