Trainingsschema
Slecht-weer Bekijk schema

Gehost en gesponsord door:

Online Identity

Administratief partner:

VDVW Adviseurs
terug naar overzicht

November 2009

Van de bestuurstafel
In 'Scoren!' willen we het bestuur graag de ruimte geven om hun zegje te doen. Daarom in deze editie het woord aan het bestuur in; 'Van de bestuurstafel'.

Vervangen en nieuwe aanleg van kunstgrasvelden

Op vrijdag 20 november is de aannemer gestart met het leggen van de kunstgras mat op het trainingsveld. Volgens de planning zou men pas op 24 november starten en men loopt dus iets voor op de planning. Het verwijderen van het oude kunstgrasveld heeft er toe geleid dat nog meer teams op de ijsbaan trainen. Onze dank gaat uit naar de vrijwilligers van SIJM. Als iedereen een beetje inschikt kunnen we daar de grootste tijd overbruggen. Vanaf begin december heeft SIJM aangegeven de ijsbaan onder water te gaan zetten. Omdat we geen alternatieven hebben komen de daar geplande trainingen te vervallen tot dat we weer op onze eigen velden kunnen trainen. De verwachte opleverdatum van alle door de gemeente opgedragen werkzaamheden zijn gepland op 18 december 2009. Mogelijk kunnen we al eerder gebruik maken van de velden omdat de plaatsing van hekwerken, ballenvangers en leunhekken niet na het leggen van de grasmat plaatsvinden. In de eerste week van december verwachten we daar nieuws over.

Grote Club Actie
De trekking vind plaats op 26 november en de uitslag zal 30 november worden verstuurd aan de clubs. DSC heeft nog niet verkochte loten. Steun DSC en koop nog loten. In de kantine aan de bar zijn ze verkrijgbaar.

Scheidsrechterscursus
Inmiddels zijn er zo’n 10 aanmeldingen. Bij 18 kandidaten kan de cursus op ons sportpark gegeven worden. Om deelname aan de cursus vol te krijgen zal het bestuur in december starten met het persoonlijk uitnodigen van onze vrijwillige scheidsrechters

Sponsor in beeld
Onlangs kreeg de A3 een nieuw tenue van sponsor van Wijk Computers en werd de D2 in nieuwe trainingspakken gestoken door SPI International. Sponsoren hartelijk dank voor uw steun!

Lief & Leed
  • Het is al weer enige tijd geleden maar onze felicitaties gaan nog uit naar Pieter en Heidi van Heumen voor de geboorte van hun dochter Linde.
  • Ook feliciteren wij Martijn van Eeuwijk die met Mineke Nijman in het huwelijksbootje stapte.
  • DSC 1 won tegen Raptim overtuigend de 1e periodetitiel. Onze felicitaties aan het team en begeleiding.
  • Gijs Sars staat binnenkort 25 jaar in de zaak, is 25 jaar getrouwd en dan wordt Marleen ook nog 50 ! 3 werf hoera !!!
  • Vorige week overleed Joep Martens. Joep was vele jaren als speler, leider, vrijwilliger en supporter aan onze vereniging verbonden. Onze deelneming gaat uit naar zijn familie.

Algemene Leden vergadering (ALV)
Klik HIERvoor de uitnodiging van de Algemen Leden Vergadering. U bent van harte welkom.

Kort Nieuws

Nederlandse Techniek Kampioenschappen
Vrijdag 30 oktober is DSC tijdens de herfstvakantie de gehele dag gastheer voor zo’n 60 kinderen geweest. Dit in het kader van de Nederlandse Techniek Kampioenschappen (=NTK). Samen met overigens zo’n 100 andere clubs in Nederland, waarmee dit het grootste voetbalevenement van Nederland is! Het basisprincipe van deze dag ligt in de Moves & Skills zoals René Meulensteen (assistent-trainer Alex Ferguson) deze aanleert bij alle spelers van Manchester United. Voetballers in de leeftijd van 7 t/m 14 jaar kregen de techniektraining, een voetbal, een voetbalshirt, een lunch, een diploma op naam en verder was er voor iedere deelnemer een speciale Moves & Skills-trofee. Als toetje werden er ook nog 4 winnaars aangewezen, 1 per elke leeftijdscategorie. Voor DSC vielen Brent van Herwijnen (F-jeugd) en Mathijs Maas (D-jeugd) in de prijzen. Dank gaat verder uit naar Bas Vos, Ton Burg en Wijnand Lamboo,die namens DSC meehielpen als trainers en Wim Bronkhorst (NTK) voor de perfecte organisatie!!!Opmerkelijk!
In het Brabants Dagblad van 23 oktober in de rubriek ‘uit de kleedkamer’ werd Ricardo Laus van Jan van Arckel geïnterviewd. Hij bekende onder de vraag ‘mooiste herinnering’:
“…dat was tegen Driel. Ik stond op de doellijn en hield de bal tegen met mijn hand. Iedereen zag het behalve de scheids. De wedstrijd werd gestaakt, later uitgespeeld en het is 1-1 gebleven…”

Dit mooiste moment van deze speler kostte DSC 2 punten + 1 punt in mindering en een forse boete van de KNVB !

DSC bezoekt Willem 2 - SC Heerenveen
Op zondag 25 oktober hebben zo'n 40 DSC leden deze wedstrijd bezocht. Na aankomst bij het stadion ontvingen alle kinderen een tasje met inhoud om daarna een plaatsje te zoeken met de begeleiding op de tribune. Kort voor aanvang van de wedstrijd mochten bovendien 20 DSC pupillen mee het veld op in Tilburg. Een bijzonder woord van dank aan Ingrid Vink en Kim Dijkstra van Willem 2, die dit mogelijk maakte en onze pupillen een onvergetelijke middag bezorgden.Medisch Gezien
Een acute hartstilstand. En dan?
Het komt vaker voor dan u denkt: een acute hartstilstand op het voetbalveld. Als het gebeurt, breekt vaak paniek uit omdat er snel moet worden gehandeld en een dokter niet altijd in de buurt is. Maar wat is het en wat kunt u eraan doen? Dr. Han Inklaar is sportarts bij het Sportmedisch Centrum van de KNVB. Hij antwoordt u.

WAT IS EEN ACUTE HARTSTILSTAND EN HOE KUNT U DAT HERKENNEN?
“Het is te herkennen omdat iemand plotseling in elkaar zakt. Hij heeft dan vaak een soort snurkende ademhaling en is volledig buiten bewustzijn. Het is belangrijk om meteen te kijken of er nog ademhaling is, door bijvoorbeeld een hand voor de mond te houden. Daarnaast is het van belang om te kijken of er nog een hartactie is door aan de slagader in de hals te voelen.”

WAAROM GEBEURT HET?
“Meestal heeft het met een fatale hartritmestoornis te maken. Normaal gesproken is er een gecoördineerde hartprikkel, maar bij een hartstilstand is de hartprikkel zo chaotisch dat de hartkamers niet meer tot samentrekking komen, waardoor het hart geen bloed meer uitpompt. Dat noemen we een hartstilstand, maar in feite trilt dan elke vezel van het hart onwillekeurig. Het hart vibreert nog wel, maar pompt niet meer. Dan wordt er geen zuurstof meer door het lichaam vervoerd. Als het te lang duurt voordat zuurstofrijk bloed de hersenen bereikt dan vindt er hersendood plaats. Dat is al na een paar minuten het geval. Dus er moet direct actie worden ondernomen.”

WAT MOET ER DAN GEBEUREN?
“Een combinatie van beademing en hartmassage. Maar dan moet er dus iemand op het veld staan die dat kan en dat is vaak niet het geval. Het ideaalbeeld is dat er bij elke wedstrijd iemand aanwezig is die dat beheerst. Daarnaast moet als de bliksem de GG en GD gewaarschuwd worden. Indien op de club aanwezig, moet de Automatische Externe Defibrillator (AED) worden gehaald. Daarmee kan de ritmestoornis ongedaan worden gemaakt. Die apparaten kunnen tegenwoordig ook door leken worden gebruikt. Het zou dus goed zijn als bij elke club minimaal één AED aanwezig is.”

HOE VAAK GEBEURT HET?
“Het probleem is dat we in Nederland geen registratiesysteem hebben van acute hartdoden in relatie met sportbeoefening. Maar voorzichtige schattingen gaan uit van 150 à 200 keer per jaar. Ik denk dat het probleem wordt onderschat en vermoed dat het vaker gebeurt.”

WAT KUNT U ZELF DOEN OM HET TE VOORKOMEN?
“Dat hangt er vanaf. Er zijn mensen die een aangeboren hartziekte hebben maar het nog niet weten, en die manifest kan worden door intensieve lichamelijke inspanning. Vaak blijkt dat achteraf al signalen zichtbaar waren, bijvoorbeeld door hartritmestoornissen. Maar er zijn ook mensen bij wie acute hartstilstand in de familie vaker is voorgekomen. Zij weten dat ze wellicht een verhoogd risico lopen. Dan heb ik het met name over mensen onder 35 jaar. Mensen die ouder zijn, lopen een verhoogd risico door bijvoorbeeld vernauwingen in de kransslagaderen. Sinds januari 2005 hebben we een werkgroep ‘Preventieve cardiovasculaire screening en sport’. We proberen mensen te leren herkennen of ze een verhoogd risico lopen en om een screening van hart- en vaatstelsel verplicht te stellen voor topsporters. Vanaf het seizoen 2007/’08 worden al alle beroepsvoetballers jaarlijks gescreend.”

U KUNT EEN CURSUS VOLGEN OM TE LEREN HOE U IN EERSTE INSTANTIE MOET HANDELEN. KOST DAT NIET VEEL TIJD?
“Nee hoor, het is in een avond geleerd. U leert een hartstilstand te herkennen en hoe u de combinatie mondbeademing en hartmassage toepast. En u leert met een AED te werken. Eigenlijk zou er altijd iemand op een club moeten zijn die dat kan. Bijvoorbeeld de coaches of de scheidsrechters. Dat zou ook de positie van de scheidsrechter verbeteren, want u kunt uw leven aan hem te danken hebben.”

Bron: KNVB blessurepreventie

Onderstaande datums zijn ingepland om extra te herhalen voor leden en vrijwilligers van v.v. DSC welke een geldig BLS / AED certificaat bezitten.

Kosten p.p. 17,50 €

Aanmelden bij Jack Ackermans

18-1-2010 BLS/AED herhaling
25-1-2010 BLS/AED herhaling


Voetbalhumor
Niets zo leuk dan voetbalhumor. Dat vond de redactie van 'Scoren!' nou ook waardoor we hier een maandelijks item aan willen wijden. Vanaf nu zullen we u maandelijks vermaken met leuke voetbal anekdotes, quotes, foto's en moppen.

Deze maand een aantal leuke voetbal quotes van bekende voetballers en trainers:

"Strafschoppen zou ik het liefst koppend willen nemen."
(John Bosman)

"Als speler hoefden ze me na een doelpunt nooit achterna te rennen. Daar had ik de snelheid niet voor."
(Willem van Hanegem)

"Ik heb op de trainerscursus wel een paar moeilijke woorden gehoord. Ik heb ze maar niet genoteerd, want anders zouden m'n vingers in de knoop zijn geraakt."
(Willem van Hanegem)

"Ik heb veel geld uitgegeven aan alcohol, vrouwen en snelle auto's. De rest heb ik gewoon verbrast."
(George Best)

"Ach, Milaan of Madrid, als 't maar Italië is."
(Andreas Möller)

"Ik heb hem wel eens op z'n kop gehangen, maar er kwam nog geen kwartje uit de binnenzak van dat Armani-pak rollen. Die man is zó zuinig, die huilt met één oog."
(Fritz Korbach over Jan Smit, de voorzitter van Heracles)

"Quincy was te laat op het trainingskamp, dus die moet een boete betalen. Dat geld stop ik in de Foppe-foundation. Wat dat is? Ik ben mijn huis aan het verbouwen en kan wel wat geld gebruiken."
(Jong Oranje-coach Foppe de Haan weet wel hoe hij zijn zaakjes moet regelen)

In gesprek met....

Na een carriere als profvoetballer is hij terug bij de DSC. Binnen de club is hij niet alleen een belangrijke schakel in de selectie van DSC 1, maar is hij ook zeer actief voor de jeugd. Deze maand is 'Scoren!' in gesprek met Hoofd Jeugd Opleiding: Jan Burg.

Jan, je bent inmiddels al weer een poos actief als Hoofd Jeugd Opleiding bij D.S.C. Kun je voor de mensen voor wie het nog niet duidelijk is precies uitleggen wat die functie inhoud?
Ondanks dat de naam van de functie één persoon suggereert, bekleed ik hem niet alleen. In principe vullen Karel Pompen en ik deze functie samen in, en worden we daarin bijgestaan door Erik Meulendijk. Erik bekleedde deze functie namelijk al eens bij FC Den Bosch en kan ons dus goed van advies voorzien. Maar kortweg houdt het in dat wij eindverantwoordelijk zijn voor het technische gedeelte binnen de jeugd van onze vereniging.

Twee jaar geleden hebben we als DSC besloten om het technische en operationele gedeelte binnen de jeugd te splitsen om zo de taken wat meer te spreiden. Voorheen kwam alles terecht op de vijf mensen die de commissie Jeugd vormden. Dat was net genoeg om alles draaiende te houden, maar niet om stappen vooruit te maken.

Het operationele gedeelte valt nu onder de Commissie Jeugd, waar Mark Verachtert als Voorzitter Jeugd eindverantwoordelijke voor is. Verder zitten daar Hans Verhoeven (mister DSC -jeugd), Cees Vogel, Anthonie Steenbekkers en ikzelf in.

Het technische gedeelte wordt dus gevormd door Karel Pompen, Erik Meulendijk en mijzelf. Maar ook de coördinatoren die we voor elke lichting hebben kunnen hiertoe gerekend worden. Dit zijn negen echte DSC mensen, waarmee wij als HJO regelmatig bijeenkomen om te kijken of alles nog gaat zoals we zouden willen. Bij deze vergadering is ook Mark of Hans aanwezig om niet langs elkaar heen te gaan werken binnen de jeugd.

Hoe zou je de jeugd van D.S.C. kunnen omschrijven?
Dat is stiekem best een lastige vraag, omdat je er midden in zit natuurlijk. Maar ik denk dat DSC vooral een mooie dorpsvereniging is, waar voor iedere voetballer de mogelijkheid aanwezig is om op zijn niveau qua talent en beleving zijn hobby uit te oefenen.

In vergelijking met andere clubs in de regio zijn we qua niveau binnen de jeugd in de Bommelerwaard al nummer 1. Al is de doelstelling om toch ook hier in de toekomst nog meer stappen in te maken. Mede door de groei van de vereniging zie je de laatste jaren al een duidelijke progressie. Maar als sportmensen moet je bij het behalen van doelen altijd weer nieuwe, hogere doelen stellen vind ik.

Wat is jouw exacte visie op het jeugdvoetbal?
Binnen het jeugdvoetbal staan voor mij in de eerste plaats de kinderen centraal. Zij moeten plezier in het voetbal hebben en daarnaast ga je proberen om elk kind zijn of haar top te laten behalen. In mijn ogen gaan die twee zaken goed samen. Als je plezier hebt, dan word je er vanzelf beter in. En hoe beter je ergens in wordt, hoe meer plezier je erin krijgt.
Maar het gaat dus om het opleiden van de kinderen. En hier gaat het niet alleen over voetbaltechnische zaken. Ik vind, en velen binnen de jeugd gelukkig met mij, dat je als DSC ook een sociaal-maatschappelijke functie hebt. Aangezien we de grootste vereniging zijn van het dorp moeten we ook hier onze verantwoordelijkheid nemen.

Hoe probeer je dit te vertalen naar de jeugd van DSC?
De sociaal-maatschappelijke functie wordt door heel de club uitgevoerd, maar als HJO ligt onze focus toch vooral op het voetbaltechnische gedeelte. Om kinderen zich te laten ontwikkelen, moeten ze daar wel de kans toe krijgen. En dat is onze taak, om een omgeving te creëren waarin kinderen hun talenten zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen.

Dit hebben we ten eerste gedaan door de structuur binnen de jeugd te verbeteren. Belangrijk was hierbij om het aantal vrijwilligers uit zou breiden. Gelukkig hebben een hoop mensen zich aangemeld om zich in te zetten voor onze club! Daarnaast zijn er een aantal wijzigingen geweest op het gebied van het te voeren beleid. Een voorbeeld hiervan is het indelen van kinderen op hun eigen niveau. Maar voor meer duidelijkheid hierover verwijs ik naar het Jeugdvoetbal Beleidsplan wat op de site van DSC te vinden is.
Een derde belangrijke investering, mogelijk gemaakt door Sponsoren Jeugdplan DSC, is het verhogen van het niveau van de trainers van DSC. Dit hebben we gedaan via een tweetal cursussen; een trainingscursus voor pupillentrainers gegeven door de KNVB en een techniekcursus gegeven door Cock van Dijk.

Verder zijn er ook al een aantal extra voetbalactiviteiten geweest voor de kinderen. Te denken valt hierbij aan de vier dagen trainen met De Voetbalschool en de Nederlandse Techniek Kampioenschappen.

De KNVB Pupillen trainingscursus en de Techniek trainingscursus waren beide een groot succes. Is dit pas het begin?
Deze cursussen waren inderdaad een groot succes, wat vooral te danken was aan de inzet van onze jeugdtrainers. Beide cursussen zijn in grote getale bezocht en ook met groot enthousiasme. Hier zijn we als DSC erg blij mee en ook zeker erg trots op!

Dit was inderdaad nog maar een begin. Voor volgend seizoen zal er weer zo’n activiteit komen, al weten we nog niet helemaal in welke hoedanigheid. Ideeën zijn er genoeg, maar er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan deze cursussen.

Wat vind je dat jullie nu zelf al hebben bereikt?
Al onze doelstellingen hebben betrekking op DSC. Dus het is niet echt zo dat wij iets bereiken, maar meer dat DSC doelstellingen bereikt. Globaal zou je kunnen zeggen dat er bereikt is dat er nu een goede structuur is binnen de jeugd en dat de groep vrijwilligers groter is geworden. Verder is het niveau van die groep vrijwilligers naar mijn mening hard stijgende.

Wat zijn de belangrijkste zaken die je nog wilt bereiken?
Zoals ik al zei, kan het altijd beter. Maar de belangrijkste zaken die ik nog wil bereiken, liggen vooral op het technische vlak. Zo willen we steeds meer mogelijkheden creëren voor de jeugd om te kunnen groeien als voetballer.

Een van mijn belangrijkste wensen om dat in te vullen, is om een specifieke techniektrainer binnen DSC aan te stellen. Dit om dit toch cruciale aspect binnen het voetbal nog verder te verbeteren bij onze jeugd.

Ps. En ik hoop dit jaar natuurlijk kampioen te worden met het eerste elftal!